Home > Blog > Geen financiële kopzorgen met een uitvaartverzekering

Fiscaliteit , Overlijdensverzekering

Geen financiële kopzorgen met een uitvaartverzekering

Uitvaart steeds duurder

De prijzen voor begrafenissen zijn de afgelopen tien jaar met 35% gestegen. Volgens Uitvaartunie Vlaanderen is dit voor een groot deel te verklaren door de belastingverhogingen door de federale en regionale overheden. In het laatste decennium zijn namelijk de tarieven voor concessies gestegen, net als de inkomtaksen voor gemeenten en de taksen voor energie en milieu. Daarenboven is de consument veeleisender geworden en dragen deze eisen bij aan een hoger kostplaatje voor een uitvaart.

Hoe kan je onverwachte uitvaartkosten vermijden?

Je kan jezelf en jouw familie voorbereiden op de hoge kosten van een uitvaart door op voorhand een uitvaartverzekering af te sluiten. Hiermee kan je op lange termijn maandelijks een kleine som opzij zetten. Een verzekering heeft als voordeel dat het kapitaal beschermd is en alleen wordt gebruikt voor jouw uitvaart. 

Hoewel je de verzekering afsluit op jouw eigen leven, doe je dit voornamelijk voor jouw nabestaanden. Zij worden op deze manier niet geconfronteerd met de hoge kosten van jouw uitvaart.

Is een uitvaartverzekering fiscaal interessant?

Het antwoord op deze vraag is niet evident, aangezien verschillende factoren van belang zijn. Eerst en vooral is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen natura- en kapitaalsverzekeringen. De premies voor een naturaverzekering leveren je per definitie geen fiscaal voordeel op. Dat is alvast duidelijk.

De premies die je betaalt voor een uitvaartverzekering die een kapitaal garandeert, kunnen onder bepaalde voorwaarden wel fiscaal aantrekkelijk zijn. Om zo’n 30 tot 40% van de betaalde premie te kunnen recupereren, moet je het uitvaartverzekeringscontract afsluiten vóór je 65e. Bovendien moet jouw echtgenoot of een bloedverwant tot de tweede graad de begunstigde van het verzekeringscontract zijn.

Opgelet! In sommige gevallen heeft het weinig zin om de premie op je belastingaangifte te vermelden, bijvoorbeeld als jouw inkomen onder een bepaald plafond valt of als jouw belastingvoordeel al uitgeput is via een woonkrediet of een andere levensverzekering. Houd er wel rekening mee dat, als je deze verzekeringspremies op jouw belastingformulier aangeeft, de fiscus 10% afhoudt op het verzekerde eindkapitaal. Maar deze eindbelasting weegt meestal niet op tegen de belastingvermindering die je geniet.

Conclusie

Een uitvaartverzekering bespaart je vooral veel financiële kopzorgen op het moment van het overlijden van een dierbare. Op fiscaal vlak is een uitvaartverzekering vooral maatwerk. Cares Assistance kan je helpen om de juiste keuze te maken. Contacteer ons gerust voor meer informatie.

Dit kan je ook interesseren

Emotionele bijstand op het werk na een overlijden

Word je als bedrijfsleider geconfronteerd met de dood van een werknemer of familielid? Dan rijst de vraag hoe je daarmee omgaat. Cares Assistance geeft enkele raadgevingen over hoe je het best omgaat met rouwende werknemers in je bedrijf.

Lees meer

Zelfdoding neemt toe in België: wat kunnen we eraan doen?

Het onderwerp 'zelfmoord' zit nog steeds in de taboesfeer. Pas door het bespreekbaar te maken, kan er aan een oplossing gewerkt worden.

Lees meer

Deel dit artikel Facebook logo Linkedin logo Mail logo Whatsapp logo